De forskellige selskabsformer i Danmark

De forskellige selskabsformer i Danmark

juli 22, 2021 Slået fra Af admini

Går du med planer om at starte virksomhed, men er i tvivl om hvilken form for virksomhed du skal stifte? Det er nemt at forstå hvorfor. Der findes nemlig flere forskellige selskabs- og virksomhedsformer, så det kan være svært at finde rundt i. De forskellige former har forskellige regler i forhold til ting som hæftelse, kapitalkrav og hvor meget man må omsætte for. Har du en virksomhed kan det være en god ide, at lave en hjemmeside for virksomheden, læs mere her.

Der er ikke en form der er mere rigtig end den anden, det kommer helt an på hvad din vision er for virksomhed, samt hvad dine behov er. I denne artikel vil vi gå lidt i dybden med forskellene på disse former.

 

Forskellen på selskabsformer og virksomhedsformer:

 

  • Selskabsformen: Her er der begrænset hæftelse
  • Virksomhedsformen: Her hæfter du ubegrænset for virksomheden

 

De forskellige selskabsformer og virksomhedsformer:

 

  1. Enkeltmandsvirksomhed

 

En enkeltmandvirksomhed har kun en ejer og ejeren hæfter personlig og ubegrænset for alle de forpligtelser der er i virksomheden. Denne virksomhedsform kan stiftes uden der investeres i virksomheden. Man kan godt ansætte folk i denne form.

 

  1. Anpartsselskab (ApS)

 

Dette er den mest bruge virksomhedsform i Danmark. Her kan der være flere eller en ejere, og selskabet skal stiftes med minimum 40.000 kr. Her hæfter du som ejer kun for det beløb, som du har investeret i virksomheden. I ApS kan du selv vælge, om der bare skal være en direktion, eller om der også skal være bestyrelsesmedlemmer.

 

  1. Aktieselskab (A/S)

 

Et aktieselskab kræver en startkapital på 400.000 kroner og denne form kan have en eller flere ejere. For at blive børsnoteret skal virksomheden også være et aktieselskab. Som ejer for et aktieselskab hæfter du også kun for det du har investeret i firmaet og dermed ikke personligt.

 

  1. Interessentskab (I/S)

 

I bund og grund er et I/S en enkeltmandsvirksomhed med flere forskellige ejere. Det kan stiftes uden nogen krav for startkapital og der skal mindst være to stiftere af virksomheden. Begge stiftere hæfter personligt og solidarisk for alle virksomhedens forpligtelser.

 

  1. Holdingselskab

 

Et holdingselskab er ikke som sådan et selskab, men en meget anvendt måde at benytte et ApS eller A/S. Formålet med et holdingselskab er, at man kan eje andre selskaber gennem selskabet, så der er ikke som sådan nogen drift i selskabet. Holdingselskabet fungerer på en måde som bank for de virksomheder man ejere gennem selskabet, hvilket benyttes da der er flere skattemæssige fordele forbundet med dette.

 

Derudover er der også flere former, som ikke benyttes i lige så stor grad:

 

  1. Selskab med begrænset hæftelse (sMBA)
  2. Kommanditselskab (K/S)
  3. Societas Ourvata Europaea (SPEselskab)