Sådan håndterer du en kollega, der har stress
De fleste, der har været på arbejdsmarkedet i noget tid, har oplevet at en medarbejder er blevet ramt af stress. Nogle af os har også selv stået i den ubehagelige situation, hvor en sygemelding har været nødvendig.
Stress kan ramme os alle. Grunden til stress kan nemlig komme af forskellige ting.
De fleste af os oplever fra tid til anden kortvarigt stress. Det vil sige perioder, hvor man f.eks. er ekstra presset på arbejdet, grundet en forhøjet arbejdsbyrde. Kortvarige perioder med kan være ubehagelige, det er klart, men decideret sundhedsskadeligt er det ikke. Det kan tværtimod hjælpe os, til at yde den ekstra indsats, der er påkrævet for at nå i mål.
Strækker stressen sig over en længere periode, kan den begynde at være sundhedsskadelig og sætte sit tydelige aftryk på den ramte. Bliver man selv eller et familiemedlem ramt af sygdom, kan det øge stressniveauet, ligesom skilsmisser eller dødsfald kan det samme.
Symptomerne på stress kender de fleste nok til, men lad os alligevel opridse dem:
- Træthed
- Ringe koncentrationsevne
- Angst
- Manglende initiativ
- Hovedpine
- Generelt fysisk ubehag
- Hjertebanken
Føler man arbejdspresset stiger og har man svært med at nå i mål med sine opgaver, både på arbejdet og i privatlivet, bør man mærke grundigt efter for at finde ud af hvordan man har det. Begynder man at ligge mærke til ovenstående symptomer, kan det være en god idé at tage en snak med arbejdsgiver, for at begrænse stressniveauet. Derudover bør man kraftigt overveje at tage kontakt til kompetent psykolog, der kan hjælpe med relevante værktøjer til at formindske stresstilstanden.
Hjælp din stressramte medarbejder
Hvis du står i den situation at en kollega er ramt af stress, kan det være svært at vide hvordan den stressramte skal ”håndteres”. Det kan være et følsomt emne og hvordan hjælper man lige sin medarbejder, så denne kan komme lettest tilbage på arbejde?
Det viser sig faktisk at mange stressramte går med tanker om, hvorvidt deres medarbejdere har savnet dem, under deres sygemelding.
Derfor bør man ikke være berøringsangst over for den tilbagevendte kollega. Snak med vedkommende og vis, at du er glad for at se personen tilbage på arbejdspladsen. Det virker som en banal ting, men det kan gøre en stor forskel og gøre det at vende tilbage på arbejdspladsen meget lettere.
Ofte vil der være lagt en klar plan mellem den stressramte og dennes leder, for at få den stressramte tilbage på arbejdet. Ofte vil personen starte let op igen, og stille og roligt arbejde sig op i samlet antal timer. Det er derfor vigtigt at holde sig til den lagte plan. Lad være med at spørge om kollegaen om hjælp til opgaver i starten, da selv små ting kan virke overvældende og uoverskueligt. Spørg i stedet om der er områder, hvor du kan hjælpe.
Vi håber at ovenstående artikel kan være til hjælp, når man skal håndtere en stressramt kollega.
Søger du yderligere information om stress, kan der findes en masse information og materiale på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.